recept ayurveda

Kedgeree met makreel

Kedgeree is een heerlijk gerecht dat oorspronkelijk uit India komt en later populair werd in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt traditioneel gemaakt met gerookte vis, rijst, eieren en kruiden.

Ingrediënten

  • 400 gram gerookte makreelfilets
  • 200 gram basmatirijst
  • 4 eieren
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel ghee
  • 1 cm verse gember
  • 1,5 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 2 tomaten
  • Sap van 1 citroen
  • 1 handje koriander
    1 handje bladpeterselie
  • 100 ml yoghurt
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Kook de eieren in een pan met kokend water gedurende 8 minuten tot ze bijna hardgekookt zijn. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in partjes.
  • Spoel de rijst grondig af onder koud water en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het daarna uitlekken.
  • Verhit de ghee in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad toe en bak het tot het begint te knetteren.
  • Voeg de fijngehakte ui, knoflook en verse gember toe. Bak tot de ui zacht en lichtbruin is.
  • Voeg het kerriepoeder toe en bak kort mee tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg tomaten in blokjes en wat citroensap toe en bak even mee.
  • Voeg de gekookte rijst toe en de makreel (in stukjes). Schep voorzichtig door en laat het geheel opwarmen.
  • Snij de koriander fijn en meng deze door de yoghurt.
  • Breng de kedgeree op smaak met flink wat zwarte peper en eventueel wat zout.
  • Serveer de kedgeree warm, met de fijngehakte peterselie, de partjes hardgekookt ei en een lepel koriander-yoghurt.