Brain+ heeft een eeuwenoude formule voor ayurvedische supplementen als basis. In samenwerking met ayurvedisch specialist dr. V.A. Venugopal hebben we in een aantal jaar deze formule uitgebreid getest en doorontwikkeld. Nu voldoet deze volledig aan onze wensen en past deze goed binnen onze moderne Westerse leefstijl.
Dr. Venugopal is ayurvedisch specialist, pranic healer en traditioneel genezer. Hij woont en werkt in Thrissur, Kerala. Zijn missie is om de eeuwenoude ayurvedische kennis wereldwijd te verspreiden en in onze moderne wereld te integreren. We werken samen met hem aan het ontwikkelen en testen van verschillende ayurvedische supplementen, waaronder Brain+.
Samen met dr. Venugopal gaan we op zoek naar kwalitatief hoogwaardige ingrediënten (kruiden, honing, ghee) van veelal lokale leveranciers die onze duurzame manier van werken delen.
Brain+ bereiden we op traditioneel ayurvedische wijze, handmatig en in kleine hoeveelheden in Kerala, in het Zuiden van India. De techniek is eeuwenoud en generaties lang doorgegeven door de oude wijzen van India, de meesterbeoefenaars van de ayurveda. Van de kruiden maken we eerst een afkooksel, dat we vervolgens mengen met ambachtelijke ghee, verse Indiase kruisbes en sesamolie. Als laatste voegen we de rauwe honing uit de bergen van Kerala toe. Het hele proces neemt minimaal drie dagen in beslag.
De bossen van Kerala, de meest zuidelijke deelstaat van India, vormen een van de hotspots met de grootste biodiversiteit ter wereld. De Kerala Forest Department telt ruim 4600 bloeiende planten waarvan rond de 900 medicinale eigenschappen bevatten. Een groot deel van deze plantensoorten wordt gebruikt in ayurvedische supplementen.
De afgelegen bosgebieden van de West-Ghats worden, door hun geografische ligging en het vochtige tropische klimaat, gezien als bron voor de meest krachtige kruiden ter wereld.
Voor Brain+ gebruiken we alleen kruiden van de beste kwaliteit, wildgeplukt in de bergen of met de hand geoogst door geselecteerde lokale Keralese kruidentelers. Veel van de kruiden worden op biologische wijze geteeld.
Het plukken van de kruiden gebeurt binnen een periode van enkele weken, op het moment dat zij het krachtigst zijn. Omdat we steeds kleine hoeveelheden kruidenpasta bereiden, weten we zeker dat het product zo vers mogelijk zijn pot in gaat en zo zijn hoge kwaliteit behoudt.
De Kerala Forest Department en de in Kerala gevestigde communities zorgen ervoor dat producten op een duurzame manier worden geoogst. De inheemse stammen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de bossen en zullen er daarom alles aan doen om deze te behouden.
Pesticiden en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze. De inwoners van deze gebieden handelen met het grootste respect voor het land en de grond. De gezondheid van deze grond (i.c.m. klimaat en weer) bepaalt voor een groot deel de zuiverheid en kwaliteit van de kruiden.