Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: Brainfood recept: Zelfgemaakte ghee

Brainfood recept: Zelfgemaakte ghee

 

Brainfood recept: Zelfgemaakte ghee


Ghee is een brainfood, het staat bekend om zijn rijke smaak en gezondheidsvoordelen.

Ghee is een geklaarde boter die vaak wordt gebruikt in de Ayurvedische keuken. Ghee is veelzijdig; kan worden gebruikt om te koken, bakken en braden. Het heeft een nootachtige smaak en kan ook gebruikt worden als smeersel.

Benodigdheden

  • een pakje roomboter (ongezouten, bij voorkeur biologische
  • pan met dikke bodem
  • lepel
  • kaasdoek of theedoek
  • potje voor de ghee

Recept

  1. Snijd de boter in kleine stukjes. Dit helpt het proces te versnellen.

  2. Doe de boterstukjes in een zware pan op laag tot middelhoog vuur.

  3. Laat de boter smelten en vervolgens zachtjes koken. Het zal beginnen te bruisen en schuimen.

  4. Terwijl de boter kookt, zal er schuim op het oppervlak verschijnen. Schep voorzichtig het schuim weg met een lepel

  5. Ga door met koken totdat er geen schuim meer. is.

  6. Leg een stukje kaasdoek of een schone theedoek in een zeef en plaats deze over een kom of pot.

  7. Giet de geklaarde boter door het kaasdoek om eventuele overgebleven melkdeeltjes te verwijderen. Dit resulteert in heldere ghee.

  8. Laat de ghee afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het dan in een schone, luchtdichte pot.

    Nu heb je zelfgemaakte ghee om te gebruiken in je recepten. Ghee blijft buiten de koelkast goed, maar het kan ook in de koelkast worden bewaard voor een langere houdbaarheid.

Marlise Staal

Over de auteur

Ik ben Marlise Staal, oprichter van Mayura en gepassioneerd over natuurlijke manieren om in balans te komen. Mijn kennis over de eeuwenoude gezondheidsleer ayurveda heb ik opgebouwd tijdens de samenwerking met ayurvedisch specialist Dr. V.A. Venugopal (Thrissur, India) en als ervaringsdeskundige onder begeleiding van ayurvedisch arts Dr. Lita Dash van de Ayurvedaspecialist.
Daarnaast heb ik zelf diverse ayurvedische verdiepingsopleidingen en -trainingen gevolgd in Zuid-India.

Bronnen

  1. Kataria, D., & Singh, G. (2024). Health benefits of ghee: Review of Ayurveda and modern science perspectives. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 15(1), 100819.
  2. Banyan Botanicals. Vata Balancing foods. Geraadpleegd op 22 mei 2025, van www.banyanbotanicals.com
  3. Kuszewski, J. C., Wong, R. H. X., & Howe, P. R. C. (2018). Can curcumin counteract cognitive decline? Clinical trial evidence and rationale for combining ω‑3 fatty acids with curcumin. Advances in Nutrition9(2), 105–113.
  4. El‑Akabawy, G., & El‑Kholy, W. (2014). Neuroprotective effect of ginger in the brain of streptozotocin-induced diabetic ratsAnnals of Anatomy196(2–3), 119–128
  5. Miller, M. G., & Shukitt-Hale, B. (2012). Berry fruit enhances beneficial signaling in the brainJournal of Agricultural and Food Chemistry60(23), 5709–5715
  6. Yehuda, S., Rabinovitz, S., & Mostofsky, D. I. (2005). Essential fatty acids and the brain: From infancy to agingNeurobiology of Aging, 26(Suppl. 1), 98–102

lees meer

Concentratie supplement Brain+

Supplement concentratie

Een supplement concentratie biedt een effectieve manier om je mentale helderheid en focus te verbeteren.

Vrouw met concentratieproblemen

Concentratieproblemen

Je vindt concrete tips, wetenschappelijke inzichten en ervaringen van mensen met concentratieproblemen.

Volkoren brood is goede voeding voor concentratie

Voeding voor concentratie

In dit artikel ontdek je welke voedingsmiddelen je mentale helderheid kunnen ondersteunen.