Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: Brainfood recept: Venkelsoep

Brainfood

Brainfood recept: Venkelsoep

 

Brainfood recept: Venkelsoep

Venkel is een brainfood vanwege zijn verzachtende eigenschappen

Dit is een echte comfortsoep: verzachtend en verwarmend voor Vata. Het kan al voldoende zijn voor een avondmaaltijd, maar eventueel kun je deze eten met basmatirijst.

 

Ingrediënten (voor 3 a 4 personen)

  • 2 grote venkelknollen, in plakjes gesneden
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 4 kopjes groentebouillon
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel gember, fijngehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 2 eetlepels ghee (geklaarde boter) of evt. olie
  • Zout naar smaak
  • Wat venkelsliertjes/peterselie voor garnering

Bereiding

  • Verhit de ghee/olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad en venkelzaad toe tot het zaad begint te knetteren.
  • Voeg de fijngehakte ui, knoflook en gember toe. Bak tot de ui glazig is.
  • Voeg de venkelplakjes en aardappelblokjes toe. Bak ze even kort.
  • Voeg kurkuma en korianderpoeder toe. Roer goed door.
  • Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur en laat de soep iets afkoelen.
  • Gebruik een blender of staafmixer om de soep glad te pureren.
  • Breng de soep weer aan de kook en voeg zout toe naar smaak.
  • Serveer de venkelsoep in kommen, garneer met wat venkelsliertjes

Marlise Staal

Over de auteur

Ik ben Marlise Staal, oprichter van Mayura, en ik heb een passie voor Ayurveda en de manier waarop het meer balans, vitaliteit en welzijn kan brengen.
In Kerala, de oorsprong van de Ayurveda, heb ik mijn kennis de afgelopen jaren verdiept door trainingen en het werken met lokale artsen en traditionele kennisdragers. Tijdens deze verblijven ontving ik zelf Ayurvedische behandelingen en leefstijlrichtlijnen, waardoor ik Ayurveda niet alleen leerde vanuit theorie, maar vooral door eigen ervaring. Zo blijf ik leren vanuit de bron zelf.
Daarnaast werk ik samen met ayurvedisch specialist Dr. V.A. Venugopal uit Thrissur (India), en word ik in Nederland sinds 2016 begeleid en geïnspireerd door ayurvedisch arts Dr. Lita Dash (B.A.M.S.).