Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: Brainfood recept: Venkelsoep

Brainfood recept: Venkelsoep

 

Brainfood recept: Venkelsoep

Venkel is een brainfood vanwege zijn verzachtende eigenschappen

Dit is een echte comfortsoep: verzachtend en verwarmend voor Vata. Het kan al voldoende zijn voor een avondmaaltijd, maar eventueel kun je deze eten met basmatirijst.

 

Ingrediënten (voor 3 a 4 personen)

  • 2 grote venkelknollen, in plakjes gesneden
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 4 kopjes groentebouillon
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel gember, fijngehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 2 eetlepels ghee (geklaarde boter) of evt. olie
  • Zout naar smaak
  • Wat venkelsliertjes/peterselie voor garnering

Bereiding

  • Verhit de ghee/olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad en venkelzaad toe tot het zaad begint te knetteren.
  • Voeg de fijngehakte ui, knoflook en gember toe. Bak tot de ui glazig is.
  • Voeg de venkelplakjes en aardappelblokjes toe. Bak ze even kort.
  • Voeg kurkuma en korianderpoeder toe. Roer goed door.
  • Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur en laat de soep iets afkoelen.
  • Gebruik een blender of staafmixer om de soep glad te pureren.
  • Breng de soep weer aan de kook en voeg zout toe naar smaak.
  • Serveer de venkelsoep in kommen, garneer met wat venkelsliertjes

Marlise Staal

Over de auteur

Ik ben Marlise Staal, oprichter van Mayura en gepassioneerd over natuurlijke manieren om in balans te komen. Mijn kennis over de eeuwenoude gezondheidsleer ayurveda heb ik opgebouwd tijdens de samenwerking met ayurvedisch specialist Dr. V.A. Venugopal (Thrissur, India) en als ervaringsdeskundige onder begeleiding van ayurvedisch arts Dr. Lita Dash van de Ayurvedaspecialist.
Daarnaast heb ik zelf diverse ayurvedische verdiepingsopleidingen en -trainingen gevolgd in Zuid-India.

Bronnen

  1. Kataria, D., & Singh, G. (2024). Health benefits of ghee: Review of Ayurveda and modern science perspectives. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 15(1), 100819.
  2. Banyan Botanicals. Vata Balancing foods. Geraadpleegd op 22 mei 2025, van www.banyanbotanicals.com
  3. Kuszewski, J. C., Wong, R. H. X., & Howe, P. R. C. (2018). Can curcumin counteract cognitive decline? Clinical trial evidence and rationale for combining ω‑3 fatty acids with curcumin. Advances in Nutrition9(2), 105–113.
  4. El‑Akabawy, G., & El‑Kholy, W. (2014). Neuroprotective effect of ginger in the brain of streptozotocin-induced diabetic ratsAnnals of Anatomy196(2–3), 119–128
  5. Miller, M. G., & Shukitt-Hale, B. (2012). Berry fruit enhances beneficial signaling in the brainJournal of Agricultural and Food Chemistry60(23), 5709–5715
  6. Yehuda, S., Rabinovitz, S., & Mostofsky, D. I. (2005). Essential fatty acids and the brain: From infancy to agingNeurobiology of Aging, 26(Suppl. 1), 98–102

lees meer

Concentratie supplement Brain+

Supplement concentratie

Een supplement concentratie biedt een effectieve manier om je mentale helderheid en focus te verbeteren.

Vrouw met concentratieproblemen

Concentratieproblemen

Je vindt concrete tips, wetenschappelijke inzichten en ervaringen van mensen met concentratieproblemen.

Volkoren brood is goede voeding voor concentratie

Voeding voor concentratie

In dit artikel ontdek je welke voedingsmiddelen je mentale helderheid kunnen ondersteunen.