Naar inhoud

Artikel: Brainfood recept: Ayurvedisch stoofpotje

Brainfood

Brainfood recept: Ayurvedisch stoofpotje

 

Brainfood recept: Ayurveda stoofpotje

Dit ayurvedisch stoofpotje is een echt brainfood recept. Warme, voedzame en goed verteerbare maaltijden zijn goed om balans te brengen in je lichaam en geest.
Geniet van dit linzenrecept!


Ingrediënten (voor 3 a 4 personen)

  • 1 kopje rode linzen, gewassen en geweekt
  • 1 middelgrote zoete aardappel, in blokjes gesneden
  • 1 wortel, in plakjes gesneden
  • 1 kleine courgette, in blokjes gesneden
  • 1 kopje boerenkool, grof gehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 cm gember, geraspt
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • Zout naar smaak
  • Verse koriander voor garnering
  • Ghee (geklaarde boter) voor koken

Bereiding

  • Verhit een beetje ghee in een pan en voeg het komijnzaad toe. Laat het zaad knapperig worden.
  • Voeg de fijngehakte ui, knoflook en gember toe en roer tot de ui zacht en goudbruin is.
  • Voeg de gesneden zoete aardappel, wortel, courgette en boerenkool toe. Roer goed door.
  • Voeg de gewassen en geweekte rode linzen toe en roer nogmaals.
  • Voeg kurkumapoeder, korianderpoeder, kaneelpoeder en zout toe. Meng goed.
  • Voeg voldoende water toe zodat alle ingrediënten ondergedompeld zijn.
  • Laat de stoofpot op laag vuur sudderen tot alle groenten en linzen gaar zijn. Je kiest zelf hoe gaar je alles wilt hebben, bij langer doorkoken wordt het meer een soep.
  • Serveer de stoofpot warm, gegarneerd met verse koriander.

Deze stoofpot is voedzaam, gemakkelijk te verteren en bevat kruiden die volgens Ayurveda gunstig zijn om stress te verminderen. Echte brainfood dus. Pas de groenten aan op basis van wat er in het seizoen beschikbaar is en naar jouw voorkeur. Geniet van deze maaltijd als een ondersteunende aanvulling op je stressverlagende routine.

Marlise Staal

Over de auteur

Ik ben Marlise Staal, oprichter van Mayura en gepassioneerd over natuurlijke manieren om in balans te komen. Mijn kennis over de eeuwenoude gezondheidsleer ayurveda heb ik opgebouwd tijdens de samenwerking met ayurvedisch specialist Dr. V.A. Venugopal (Thrissur, India) en als ervaringsdeskundige onder begeleiding van ayurvedisch arts Dr. Lita Dash van de Ayurvedaspecialist.
Daarnaast heb ik zelf diverse ayurvedische verdiepingsopleidingen en -trainingen gevolgd in Zuid-India.

Bronnen

  1. Kataria, D., & Singh, G. (2024). Health benefits of ghee: Review of Ayurveda and modern science perspectives. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 15(1), 100819.
  2. Banyan Botanicals. Vata Balancing foods. Geraadpleegd op 22 mei 2025, van www.banyanbotanicals.com
  3. Kuszewski, J. C., Wong, R. H. X., & Howe, P. R. C. (2018). Can curcumin counteract cognitive decline? Clinical trial evidence and rationale for combining ω‑3 fatty acids with curcumin. Advances in Nutrition9(2), 105–113.
  4. El‑Akabawy, G., & El‑Kholy, W. (2014). Neuroprotective effect of ginger in the brain of streptozotocin-induced diabetic ratsAnnals of Anatomy196(2–3), 119–128
  5. Miller, M. G., & Shukitt-Hale, B. (2012). Berry fruit enhances beneficial signaling in the brainJournal of Agricultural and Food Chemistry60(23), 5709–5715
  6. Yehuda, S., Rabinovitz, S., & Mostofsky, D. I. (2005). Essential fatty acids and the brain: From infancy to agingNeurobiology of Aging, 26(Suppl. 1), 98–102

lees meer

Concentratie supplement Brain+

Supplement concentratie

Een supplement concentratie biedt een effectieve manier om je mentale helderheid en focus te verbeteren.

Vrouw met concentratieproblemen

Concentratieproblemen

Je vindt concrete tips, wetenschappelijke inzichten en ervaringen van mensen met concentratieproblemen.

Volkoren brood is goede voeding voor concentratie

Voeding voor concentratie

In dit artikel ontdek je welke voedingsmiddelen je mentale helderheid kunnen ondersteunen.