Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: Brainfood recept: Kedgeree met makreel

Brainfood recept: Kedgeree met makreel

 

Brainfood recept: Kedgeree met makreel

Kedgeree is een heerlijk brainfood recept. Het is een gerecht dat oorspronkelijk uit India komt en later populair werd in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt traditioneel gemaakt met gerookte vis, rijst, eieren en kruiden.


Ingrediënten

  • 400 gram gerookte makreelfilets

  • 200 gram basmatirijst

  • 4 eieren

  • 1 grote ui, fijngehakt

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel ghee

  • 1 cm verse gember

  • 1,5 eetlepel kerriepoeder

  • 1 eetlepel mosterdzaad

  • 2 tomaten

  • Sap van 1 citroen

  • 1 handje koriander

  • 1 handje bladpeterselie

  • 100 ml yoghurt

  • zout en peper naar smaak

 

Bereiding

  • Kook de eieren in een pan met kokend water gedurende 8 minuten tot ze bijna hardgekookt zijn. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in partjes.
  • Spoel de rijst grondig af onder koud water en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het daarna uitlekken.
  • Verhit de ghee in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad toe en bak het tot het begint te knetteren.
  • Voeg de fijngehakte ui, knoflook en verse gember toe. Bak tot de ui zacht en lichtbruin is.
  • Voeg het kerriepoeder toe en bak kort mee tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg tomaten in blokjes en wat citroensap toe en bak even mee.
  • Voeg de gekookte rijst toe en de makreel (in stukjes). Schep voorzichtig door en laat het geheel opwarmen.
  • Snij de koriander fijn en meng deze door de yoghurt.
  • Breng de kedgeree op smaak met flink wat zwarte peper en eventueel wat zout.
  • Serveer de kedgeree warm, met de fijngehakte peterselie, de partjes hardgekookt ei en een lepel koriander-yoghurt.
Marlise Staal

Over de auteur

Ik ben Marlise Staal, oprichter van Mayura en gepassioneerd over natuurlijke manieren om in balans te komen. Mijn kennis over de eeuwenoude gezondheidsleer ayurveda heb ik opgebouwd tijdens de samenwerking met ayurvedisch specialist Dr. V.A. Venugopal (Thrissur, India) en als ervaringsdeskundige onder begeleiding van ayurvedisch arts Dr. Lita Dash van de Ayurvedaspecialist.
Daarnaast heb ik zelf diverse ayurvedische verdiepingsopleidingen en -trainingen gevolgd in Zuid-India.

Bronnen

  1. Kataria, D., & Singh, G. (2024). Health benefits of ghee: Review of Ayurveda and modern science perspectives. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, 15(1), 100819.
  2. Banyan Botanicals. Vata Balancing foods. Geraadpleegd op 22 mei 2025, van www.banyanbotanicals.com
  3. Kuszewski, J. C., Wong, R. H. X., & Howe, P. R. C. (2018). Can curcumin counteract cognitive decline? Clinical trial evidence and rationale for combining ω‑3 fatty acids with curcumin. Advances in Nutrition9(2), 105–113.
  4. El‑Akabawy, G., & El‑Kholy, W. (2014). Neuroprotective effect of ginger in the brain of streptozotocin-induced diabetic ratsAnnals of Anatomy196(2–3), 119–128
  5. Miller, M. G., & Shukitt-Hale, B. (2012). Berry fruit enhances beneficial signaling in the brainJournal of Agricultural and Food Chemistry60(23), 5709–5715
  6. Yehuda, S., Rabinovitz, S., & Mostofsky, D. I. (2005). Essential fatty acids and the brain: From infancy to agingNeurobiology of Aging, 26(Suppl. 1), 98–102

lees meer

Concentratie supplement Brain+

Supplement concentratie

Een supplement concentratie biedt een effectieve manier om je mentale helderheid en focus te verbeteren.

Vrouw met concentratieproblemen

Concentratieproblemen

Je vindt concrete tips, wetenschappelijke inzichten en ervaringen van mensen met concentratieproblemen.

Volkoren brood is goede voeding voor concentratie

Voeding voor concentratie

In dit artikel ontdek je welke voedingsmiddelen je mentale helderheid kunnen ondersteunen.