Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: Brainfood recept: Kedgeree met makreel

Brainfood

Brainfood recept: Kedgeree met makreel

 

Brainfood recept: Kedgeree met makreel

Kedgeree is een heerlijk brainfood recept. Het is een gerecht dat oorspronkelijk uit India komt en later populair werd in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt traditioneel gemaakt met gerookte vis, rijst, eieren en kruiden.


Ingrediënten

  • 400 gram gerookte makreelfilets

  • 200 gram basmatirijst

  • 4 eieren

  • 1 grote ui, fijngehakt

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel ghee

  • 1 cm verse gember

  • 1,5 eetlepel kerriepoeder

  • 1 eetlepel mosterdzaad

  • 2 tomaten

  • Sap van 1 citroen

  • 1 handje koriander

  • 1 handje bladpeterselie

  • 100 ml yoghurt

  • zout en peper naar smaak

 

Bereiding

  • Kook de eieren in een pan met kokend water gedurende 8 minuten tot ze bijna hardgekookt zijn. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in partjes.
  • Spoel de rijst grondig af onder koud water en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het daarna uitlekken.
  • Verhit de ghee in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad toe en bak het tot het begint te knetteren.
  • Voeg de fijngehakte ui, knoflook en verse gember toe. Bak tot de ui zacht en lichtbruin is.
  • Voeg het kerriepoeder toe en bak kort mee tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg tomaten in blokjes en wat citroensap toe en bak even mee.
  • Voeg de gekookte rijst toe en de makreel (in stukjes). Schep voorzichtig door en laat het geheel opwarmen.
  • Snij de koriander fijn en meng deze door de yoghurt.
  • Breng de kedgeree op smaak met flink wat zwarte peper en eventueel wat zout.
  • Serveer de kedgeree warm, met de fijngehakte peterselie, de partjes hardgekookt ei en een lepel koriander-yoghurt.
Marlise Staal

Over de auteur

Ik ben Marlise Staal, oprichter van Mayura, en ik heb een passie voor Ayurveda en de manier waarop het meer balans, vitaliteit en welzijn kan brengen.
In Kerala, de oorsprong van de Ayurveda, heb ik mijn kennis de afgelopen jaren verdiept door trainingen en het werken met lokale artsen en traditionele kennisdragers. Tijdens deze verblijven ontving ik zelf Ayurvedische behandelingen en leefstijlrichtlijnen, waardoor ik Ayurveda niet alleen leerde vanuit theorie, maar vooral door eigen ervaring. Zo blijf ik leren vanuit de bron zelf.
Daarnaast werk ik samen met ayurvedisch specialist Dr. V.A. Venugopal uit Thrissur (India), en word ik in Nederland sinds 2016 begeleid en geïnspireerd door ayurvedisch arts Dr. Lita Dash (B.A.M.S.).