Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: Brainfood recept: Golden milk

Brainfood

Brainfood recept: Golden milk

Brainfood recept: Golden milk

Brainfood recept Golden milk voor een goede nachtrust

Het brainfood recept Golden milk legt je precies uit hoe je dit populair drankje kunt maken. Het is op het moment erg populair, niet voor niets! Golden milk of turmeric latte is een traditioneel Indiaas drankje. Het werkt verwarmend en wordt ook veel voor het slapen gaan gedronken, voor een goede nachtrust.

Kurkuma, een sterk brainfood

Het hoofdingredient van dit Golden Milk recept, kurkuma of geelwortel, is een veelzijdig kruid met tal van voordelen. In de ayurveda wordt kurkuma al duizenden jaren als medicinaal kruid gebruikt. Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar die de gezondheidsvoordelen bewijzen.

Zo toont een studie aan dat curcumine, het stofje in kurkuma, ontstekingsremmend werkt¹, zit kurkuma bomvol antioxidanten² en vermindert het het risico op hartziekten³. Maar kurkuma kan ook veel goeds doen voor het brein. Bij mensen met een depressie komen neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline minder voor in bepaalde delen van de hersenen. Curcumine heeft een positief effect op deze neurotransmitters (5) Met name op serotonine en dopamine. Curcumine heeft dan ook de potentie van een antidepressiva. De toevoeging van de andere specerijen maakt de Golden Milk tot een waar powerdrankje. 

Bereidingstijd
10 min.

Portie
2 mokken

Benodigdheden
steelpannetje
zeef

Ingrediënten

  • 300 ml melk naar wens (gewone melk, kokosmelk, amandelmelk), ongezoet
  • 1 grote theelepel kurkumapoeder (of vers)
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 2 peultjes kardemom of 1/4 theelepel poeder
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 1 dobbelsteentje geraspte gember (of 1/4 tl poeder)
  • 1 theelepeltje ghee of kokosolie
  • 1 tl honing, optioneel
Bereiding
Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg de kruiden toe. Laat het 5 minuten sudderen (niet koken) en roer af en toe. Giet vervolgens het drankje door een zeef in een mok en doe de ghee of kokosolie en eventueel wat honing erbij. ALs je honing gebruikt, verhit deze dan niet, verwarmde honing wordt in de ayurveda gezien als giftig.
 
Bronnen

 

Marlise Staal

Over de auteur

Ik ben Marlise Staal, oprichter van Mayura, en ik heb een passie voor Ayurveda en de manier waarop het meer balans, vitaliteit en welzijn kan brengen.
In Kerala, de oorsprong van de Ayurveda, heb ik mijn kennis de afgelopen jaren verdiept door trainingen en het werken met lokale artsen en traditionele kennisdragers. Tijdens deze verblijven ontving ik zelf Ayurvedische behandelingen en leefstijlrichtlijnen, waardoor ik Ayurveda niet alleen leerde vanuit theorie, maar vooral door eigen ervaring. Zo blijf ik leren vanuit de bron zelf.
Daarnaast werk ik samen met ayurvedisch specialist Dr. V.A. Venugopal uit Thrissur (India), en word ik in Nederland sinds 2016 begeleid en geïnspireerd door ayurvedisch arts Dr. Lita Dash (B.A.M.S.).

RuffRuff Apps RuffRuff Apps by Tsun