Brainfood recept: Venkelsoep
Venkel is een brainfood vanwege zijn verzachtende eigenschappen
Dit is een echte comfortsoep: verzachtend en verwarmend voor Vata. Het kan al voldoende zijn voor een avondmaaltijd, maar eventueel kun je deze eten met basmatirijst.
Ingrediënten (voor 3 a 4 personen)
- 2 grote venkelknollen, in plakjes gesneden
- 1 middelgrote ui, fijngehakt
- 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
- 4 kopjes groentebouillon
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel gember, fijngehakt
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel venkelzaad
- 2 eetlepels ghee (geklaarde boter) of evt. olie
- Zout naar smaak
- Wat venkelsliertjes/peterselie voor garnering
Bereiding
- Verhit de ghee/olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad en venkelzaad toe tot het zaad begint te knetteren.
- Voeg de fijngehakte ui, knoflook en gember toe. Bak tot de ui glazig is.
- Voeg de venkelplakjes en aardappelblokjes toe. Bak ze even kort.
- Voeg kurkuma en korianderpoeder toe. Roer goed door.
- Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
- Haal de pan van het vuur en laat de soep iets afkoelen.
- Gebruik een blender of staafmixer om de soep glad te pureren.
- Breng de soep weer aan de kook en voeg zout toe naar smaak.
- Serveer de venkelsoep in kommen, garneer met wat venkelsliertjes